Projekt ranog otkrivanja dijabetesa kod djece i adolescenata


Obzirom da šećerna bolest u medicinskom i ekonomskom smislu iz dana u dan predstavlja sve veći javnozdravstveni problem i izazov, Zavod za endokrinologiju i neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Split pokreće projekt ranog otkrivanja dijabetesa kod djece i adolescenata, s posebnim naglaskom na smanjenje pojavnosti metaboličkog urušaja – tzv. dijabetičke ketoacidoze (DKA), koja dovodi i do mogućeg  smrtnog ishoda. 

Projekt se temelji na kampanjama od kojih je prva provedena u regiji Parma (Italija) u razdoblju od 1991-1998. godine. Ista je dovela do značajnog smanjenja incidencije  DKA.

Kampanja za rano otkrivanje dijabetesa u djece

Kampanja za rano otkrivanje dijabetesa u djece

Aktivnosti  će uključiti edukaciju cjelokupne javnosti: prvenstveno djece i adolescenata, roditelja, djelatnika u predškolskim i školskim ustanovama.

Cilj  akcije je pravovremeno prepoznavanje znakova šećerne bolesti i brza dijagnoza s kojom se sprječava metabolički urušaj.

Edukaciju će obavljatli članovi tima naše ustanove, doktori dijabetolozi i sestre edukatori, zainteresirani studenti medicinskog fakulteta i zdravstvenog studija, isključivo na  volonterskoj osnovi.

Kampanja će se obavljati pomoću  jasnih i vizualno zanimljivih letaka i plakata, koje će se  distribuirati i ostavljati na označenim mjestima u ambulantama  županijskog DZ te predviđenim prostorima odgojnih ustanova.

Pučanstvu će biti predočeni  upozoravajući znakovi šećerne bolesti.

Planirano je da članovi uključeni u javnozdrastvenu kampanju nastupaju i u radio i televizijskim emisijama  te ostalim medijima (dnevne novine, časopisi ….).

Podršku kampanji pruža i Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Grad Splita i Splitsko – dalmatinska  županija.